The Yellow Penguin: passie en bijzondere verhalen

‘We are not mainstream and we are proud of it’ dat is de slogan van The Yellow Penguin. Dit zie je terug in de hele onderneming, zowel in de merken als de aanpak die net even anders zijn dan ‘doorsnee’.

De distributeur (te vinden op stand C080) levert aan een breed spectrum klanten, zoals speciale speelgoedwinkels, conceptstores, gemengde kledingwinkels, museumshops en toeleveranciers van kinderopvang. The Yellow Penguin werkt graag samen met ondernemers die passie hebben voor hun product en het bijzondere verhaal van hun merk. Deze passie zie je vervolgens terug bij de afnemers die het verhaal op hun eigen wijze weer doorgeven aan hun consumerende klanten.

De drijvende kracht achter The Yellow Penguin is Ilanit Schoon-Welling. De merken die ze voert worden met zorg en aandacht geselecteerd. Ilanit vertelt: ‘Er zijn een aantal kernwaarden die wij zoeken in een merk: duurzaam, geproduceerd in Europa, bijzonder verhaal, persoonlijk, familiebedrijf, alle feiten kloppen, alle vereiste documenten zijn aanwezig, educatief, creatief, anders dan wat er al is. Van deze kernwaarden moet een merk aan minimaal vier ervan voldoen. Maar bovenal selecteren we op gevoel. Hoe voelt het merk? Wie zijn de mensen achter het merk en wat maakt het zo bijzonder? Daarom spreken we altijd uitgebreid met de eigenaren om de filosofie en het verhaal achter het merk te horen. Als we het product echt begrijpen, kunnen we het ook beter verkopen. En ook heel belangrijk is een wederzijdse klik!

Waarom Spotlight?

The Yellow Penguin is al een aantal jaren exposant op Spotlight. Wat is je motivatie hiervoor? ‘Spotlight is een fijne beurs met een heel breed aanbod aan speelgoed. Dat maakt het voor de winkelier een interessante beurs en dat zie je terug in de bezoekers. We hebben altijd heel veel aanloop en ontmoeten er veel bestaande maar ook elk jaar weer een aantal nieuwe klanten. Wat ook erg fijn is dat de organisatie zeer flexibel is en met je meedenkt’ aldus Ilanit.

Hoe onderscheidt The Yellow Penguin zich van aanbieders met soortgelijke merken?

Ilanit: ‘Wij onderscheiden ons door onze merkkeuze. Echt duurzaam en geen greenwashing. De merken die we selecteren zijn bij de introductie vaak nog klein, waardoor ze de mogelijkheid hebben mee te groeien in de behoeften van klanten. Dat maakt het zo leuk en interessant, de flexibiliteit en het zien groeien van prachtige merken en bedrijven met een uitgesproken missie. Verder vragen wij geen minimum voor een order, zo kan een winkelier eerst testen of het merk in de winkel past. Het klantgesprek is wel de basis om te bepalen wat de behoefte precies is. Wij werken vraag gedreven en pushen niet. Dat wordt door onze klanten als bijzonder prettig ervaren!’

Merken die aanvullen

Ilanit: ‘De merken die we voeren moeten elkaar aanvullen. Onze collectie bestaat uit grotere en kleinere merken en niche producten zoals In a Flashcard (een speel- en leermethode speciaal ontwikkelt voor baby en dreumes, peuter en kleuter om de taalontwikkeling te stimuleren op een speelse manier; red.) waarvan we weten dat we extra ons best moeten doen om klanten het product te laten begrijpen. Het mooie is dat door een goede samenwerking en flexibele houding je na verloop van tijd ziet dat het merk breder wordt ingezet en groeit. Bij dit soort merken wordt heel goed naar de wensen van de klant geluisterd. Vanwege de prachtige uitstraling en illustraties van de flashcards was er behoefte aan deco materiaal. Op Spotlight mogen we de posters van In a Flashcards presenteren. Heel mooi én nog steeds educatief!’

Persoonlijk contact als kernwaarde

‘Net als ieder bedrijf is omzet voor The Yellow Penguin van levensbelang, een lange klantrelatie vinden wij daarbij een belangrijke voorwaarde’, vertelt Ilanit. We luisteren naar de wensen van de retailer en proberen zo flexibel mogelijk te zijn met onze levervoorwaarden. Ook als het even minder gaat houden we contact en voor ons is een winkelbezoek geslaagd als we beiden een goed gevoel hebben. Ons contact met de klant proberen we ook zo persoonlijk mogelijk te houden, dat is op de lange termijn voor ons de beste manier om te werken en het geeft ons een goed gevoel’ aldus Ilanit.

Merken met een eigen verhaal

The Yellow Penguin voert merken die allen een eigen verhaal vertellen. Tijdens Spotlight vind je op de stand o.a. de merken Kitpas, Lalarma, In a Flashcard en Namaki. Een primeur op Spotlight is Grennn van een nieuw Nederlands bedrijf. ‘Al vanaf het begin hebben we contact gehad over een samenwerking als Grennn er klaar voor zou zijn. De klik was er en die bleef. Een half jaar geleden ben ik als distributeur begonnen en sinds half augustus ligt het merk bij ons op voorraad. Het is sensomotorisch speelgoed waarbij duurzaamheid en open einde centraal staan. De belevingswereld en ontwikkeling van het kind worden gestimuleerd zonder vaste spelregels. Het magische zand en de uitstekers zijn nu al absoluut favoriet en vanaf september komt er een heleboel nieuws bij!’

Sociale betrokkenheid

Ook mooi om te melden is Kitpas uit Japan, die raam- en badkrijt maakt van olie geperst uit rijstvliesjes, een restproduct van de rijstproductie. Het bedrijf is sociaal ingericht, iedereen doet er mee. Voor mensen met een beperking wordt speciaal een apparaat of werkplek ingericht zodat ook zij kunnen werken en een inkomen verdienen. Het komt dan wel niet uit Europe, maar een vergelijkbaar product wordt nog niet in Europa geproduceerd, bovendien voelen we veel sympathie voor de werkwijze en het product dat dit prima bij ons past.’

Verantwoord en duurzaam mooi

Met het Franse Namaki dat als missie heeft om zo min mogelijk te verspillen met mooie duurzame producten voor kids en is een van de pioniers op het gebied van duurzame kindercosmetica. Het brede aanbod van producten van ‘peel off nagellak’ tot en met haarmascara zijn zoveel mogelijk van natuurlijke materialen gemaakt en ook het productieproces en de verpakking zijn bijna helemaal circulair.

Custom made items

Naast het distribueren van bijzondere merken ontwikkelt The Yellow Penguin custom made items voor bedrijven. Zo hebben ze voor het Belgische BlaBloom een eigen versie van de badkrijtjes van Kitpas ontwikkeld en voor Artis heeft deze exposant een tafelkleed in eigen design ontworpen. ‘We vinden het leuk om te kijken of we met onze merken een product voor de klant kunnen ontwikkelen. Een bestaand product met eigen verpakking of een totaal nieuw product. Dat is naast het dagelijkse werk een mooie en waardevolle extra uitdaging waar we met veel plezier voldoening uit halen!

Hier vind je meer informatie over de merken van The Yellow Penguin